Σε ποιο σημείο λέμε, “φτάνει ως εδώ”; Ποιο είναι το όριό μας;
Τον Νοέμβριο ολοκληρώνεται και τυπικά η θητεία μιας διοίκησης που ήταν πρωτοφανής για τα “κοινοτικά” χρονικά της Ελληνικής Παροικίας.
Μετά από μια δεκαετία 2000 - 2010 αλαζονικής και υπερφίαλης διοίκησης από τον “βουλευτή” και τον “δικαστή” που την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια πριν το πλοίο Ε.Κ.Τ. χτυπήσει στα βράχια της αναξιοπιστίας, είχαμε μία διοίκηση συνεργασίας ΚΑΚΟ-διαχειριστών με τους υποτιθέμενους ΚΑΛΟ-διαχειριστές, έτσι, στα κουτουρού. Η συμμαχία αυτή διοίκησε τον οργανισμό για μια ακόμη δεκαετία 2011 - 2021.
Εκ του αποτελέσματος και μετά την πολύ επικίνδυνη κλίση προς τα κάτω που έχει πάρει ο δείκτης των οικονομικών της ΕΚΤ, θα αναδειχθεί ίσως και η χειρότερη διοίκηση που έχει περάσει τα τελευταία 35 χρόνια. Χειρότερη ακόμη και από αυτή του “προέδρου της δεκαετίας” ή αλλιώς του “προέδρου της κακοδιαχείρισης”. Ποιος το φανταζόταν!
Γιατί οι διοικήσεις 2000-2010 ναι μεν φόρτωσαν στους κουρασμένους ώμους της Ε.Κ.Τ ένα υπέρογκο χρέος, αλλά οι Διοικήσεις 2011-2021, πάλεψαν αλλά δεν τα κατάφεραν και στο τέλος, την έφεραν στο χείλος της πτώχευσης, μ’ ένα μη βιώσιμο χρέος κοντά στα 8 εκατομμύρια δολ. αλλά και με “κουτσουρεμένη” την ακίνητη περιουσία της μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο. Επίσης την έφεραν σ’ αυτή την απελπιστική θέση, με ανοικτές δικαστικές υποθέσεις και πολύ λιγότερα μέλη στο πλάι της για να της συμπαρασταθούν.
Η Ιστορία τελικά θα είναι αμείλικτη μαζί τους.
Υπάρχουν πολλά που μπορεί κανείς να καταλογίσει στους σημερινούς κυβερνώντες την Ε.Κ.Τ. και τα οποία τα περισσότερα μέλη της είτε δεν τα θυμούνται, είτε δεν τα έχουν πληροφορηθεί από κανέναν μέχρι σήμερα.
Κατ’ αρχάς οι Διοικήσεις 2011-2021 ευθύνονται για την τακτική “απαλλαγής” των «ΚΑΚΟ-διαχειριστών» από τις ευθύνες τους, με αποτέλεσμα η Ε.Κ.Τ. να απαξιωθεί από την πλειοψηφία των μελών της.
Οι υποτιθέμενοι ΚΑΛΟ-διαχειριστές, ανέλαβαν την διοίκηση της Ε.Κ.Τ με την υπόσχεση να τραβήξουν τον πολύπαθο οργανισμό από το χείλος του γκρεμού. Αφού τον υποχρέωσαν να κουβαλάει για μια δεκαετία τον σταυρό της πτώχευσης, παράλληλα “σκότωναν” τμήμα τμήμα την ακίνητη περιουσία του για να καλύψουν τις υποχρεώσεις, κυρίως προς την τράπεζα.
Μέχρι που φθάσαμε στον Μάρτιο του 2021 και ξαφνικά χτύπησαν συναγερμό, ενημερώνοντας τα μέλη πως έχει αρχίσει η κατρακύλα της και άντε βάλτε όλοι ένα χεράκι να μη μας γκρεμοτσακιστεί και διαλυθεί. Τότε ήταν που άρχισαν την “εκφοβιστική πολιτική” για πώληση έως και δύο εκκλησιών, αλλά ξαφνικά το γύρισαν στον “έρανο κορονοϊού”.
Είναι ολοφάνερο πως όχι μόνο απέτυχαν στην αποστολή τους αλλά έφεραν την Ε.Κ.Τ. σε ακόμη πιο δυσχερή θέση απ’ ότι ήταν το 2010.
Όμως οι “αστέρες του ξεπουλήματος”, αντί να παραδεχτούν πως δεν τα κατάφεραν, όρισαν μια επιτροπή, “ανεξάρτητη” μεν, αλλά “κολλητών” δε, την τοποθέτησαν ως εμπροσθοφυλακή και εκείνη με την σειρά της άρχισε να τους “πλέκει το εγκώμιο” και όλοι μαζί να αυτοθαυμάζονται!
Σε κάθε ευκαιρία πέταγαν και κάποιες μπηχτές για όσους - και είναι πάρα πολλοί - δεν παίρνουν πλέον στα σοβαρά τα μεγάλα λόγια τους και δεν εμπιστεύονται τις απεγνωσμένες και ριψοκίνδυνες αποφάσεις τους, με τις οποίες υποθάλπεται το μέλλον του ιστορικού οργανισμού.
Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν
Ακόμη και η ελληνική επιστημονική κοινότητα τους φταίει και την έβαλαν στο στόχαστρο.
Σε άρθρο του στον “Ελληνικό Τύπο”, ο γραμματέας της Ε.Κ.Τ. επί προεδρίας Μενεγάκη, ένας από τους βασικούς υπαίτιους της “κοινοτικής τραγωδίας”, γράφει: «Ας αναρωτηθεί η επιστημονική ελληνική κοινότητα της παροικίας μας (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, κλπ.) πως κάποτε ξεκίνησαν με κύριους πελάτες τους τον ελληνισμό, αρκετοί από τους οποίους έγιναν γνωστοί στο ξεκίνημα τους από την Ελληνική Κοινότητα».
Απ’ ότι φαίνεται ο εν λόγω “επαγγελματίας κοινοτικός”, εξ ιδίων κρίνει τ’ αλλότρια. Όμως οι Eλληνοκαναδοί γιατροί, δικηγόροι κλπ. δεν ανήκουν στην κατηγορία των “κοινοτικών κοράκων”, που κατά καιρούς έστησαν τα γραφεία τους στους χώρους της ΕΚΤ, επειδή έκαναν μπίζνες αποκλειστικά με ομογενείς. Δεν το συνεχίζω, σταματώ εδώ.
Σ’ ένα άλλο σημείο της γεμάτης επιχειρημάτων αρθρογραφίας του γράφει. “Η λύση είναι απλή. Απλή και εύκολη στα λόγια αλλά δύσκολη στη πράξη. Για φανταστείτε το παρακάτω σενάριο. Γνωρίζουμε πως είμαστε περίπου 150.000 Έλληνες στο Μητροπολιτικό Τορόντο. Ας υποθέσουμε πως ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 35.000 οικογένειες, άσχετα σε ποια εκκλησία εκκλησιάζονται. Αν 15.000 οικογένειες ανανέωναν τη συνδρομή τους κάθε χρόνο στην ΕΚΤ, φέρνοντας το έσοδο των $2,400,000 ετησίως ($160 η οικογένεια το χρόνο) με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις της Κοινότητας, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ίσα-ίσα, τότε η Κοινότητα θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερα προγράμματα Παιδείας και Πολιτισμού για τα παιδιά μας. Τόσο απλά...”
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΥΠΝΗΣΕ! Καμαρώστε σκεπτικό ενός από τους πιο μεγάλους “αστέρες” της Ε.Κ.Τ, ο οποίος το 2009 ήταν ένας από αυτούς που σχεδίαζαν πολιτιστικό κέντρο επί χάρτου και ζητούσε χρήματα από την ομογένεια για να πραγματοποιηθεί, κάτι πολύ δύσκολο στην πράξη, όπως περίτρανα αποδείχτηκε.
Μετά από χρόνια έρχεται να μας αραδιάσει πάλι εύκολες λύσεις στα λόγια, έτσι για να πει κάτι, αλλά που δεν έχουν καμία πιθανότητα να πραγματοποιηθούν. Φανταστείτε οι μικρότερου βεληνεκούς “αστέρες” τι μυαλά κουβαλούν.
Παρουσιάζοντας για πολλοστή φορά αλλοιωμένα τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Καναδά, όσον αφορά στον πραγματικό αριθμό των Eλληνοκαναδών του Τορόντο, κάνει πάλι “σενάρια κοινοτικής φαντασίας”.
Ονειρεύεται 15.000 οικογένειες, ακόμη και αν δεν υπάρχουν, ακόμη και αν ανήκουν σε άλλη ελληνορθόδοξη κοινότητα, να δίνουν $160 “χαράτσι” κάθε χρόνο στην Ελληνική Κοινότητα, για να μαζευτούν στο κουβεντιαστό και στο άψε σβήσε 2.400.000 δολ. Μήπως γνωρίζει κάποιος, τι πίνει και δεν μας δίνει;
Θα ήταν καλυτέρα τουλάχιστον να μη μιλούν οι πρώην “ΚΑΚΟ-διαχειριστές”, γιατί το μόνο που κάνουν είναι να δυσκολεύουν την προσπάθεια της ερανικής επιτροπής, αν και στα παχιά λόγια και στις υπερβολές και αυτή δεν πάει πίσω.
Για τα σχόλια του διαμεσολαβητή κ. Φαναρά, ο οποίος μας έκανε να πιστέψουμε ότι δεν έχει ιδέα πως πριν από 4 χρόνια περίπου, ο φίλος του ο Αρτεμάκης μήνυσε την Αρχιεπισκοπή και όχι μόνο, αλλά και ότι κινείται εντός, εκτός και γύρω από αυτήν, αναφέρθηκα σε προηγούμενο άρθρο μου.
Κακοί διαπραγματευτές ή θαυματοποιοί;
Πριν τρεις εβδομάδες, άλλο ένα εκλεκτό μέλος της επιτροπής, εμφανίστηκε στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό 15λεπτο, για να επαναλάβει μ’ άλλα λόγια τα ίδια που είχαν πει οι σύντροφοι, τις περασμένες ημέρες.
Ο λόγος για την εκλεκτή κ. Μπέτυ Σκουτάκη η οποία μετά το “λιβάνισμα” του οργανισμού, έστρεψε το “θυμιατήρι” της προς τις “εικόνες” των δυο τελευταίων προέδρων, λέγοντας: «Οι διοικήσεις του Νίκωνα Γεωργακόπουλου και του Αντώνη Αρτεμάκη καλέστηκαν να διαχειριστούν πολύ δύσκολες καταστάσεις και φτάσαμε σε ένα σημείο το 2020 να μπορούμε ν’ αναπνεύσουμε. Αλλά ήρθε αυτή η πανδημία και μας έφερε πάλι πίσω. Θέλω να πω το 2010 μόνο οι δόσεις ήταν 87.906 δολάρια, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει. Είναι Θεού θαύμα πως οι διοικήσεις των προαναφερόμενων προέδρων κατάφεραν να την φέρουν εκεί που την φέρανε και θεωρώ πως είναι βιώσιμη».
Καλά κυρία Μπέτυ. Δεν χρειάζεται να υποβαθμίζεις τα θαύματα του Θεού, μόνο και μόνο για να αναδείξεις τα φιλαράκια σου.
Χωρίς καμία συστολή, παρουσίασε στον κόσμο τις απελπισμένες επιλογές τους ως “Θεού θαύμα”. Βγήκε και είπε πιο λίγη και από την μισή αλήθεια. Μίλησε γενικά και αόριστα πως η μηνιαία δόση προς τις τράπεζες έχει μειωθεί απ’ ότι ήταν το 2010. Φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο εννοείτε πως πρώτα μειώθηκε το χρέος προς τις τράπεζες. Όμως δεν αναφέρθηκε στο ποιο σημαντικό. Τον τρόπο με τον οποίο μειώθηκε το χρέος.
Οι μέντορες της λοιπόν, που τόσο θαυμάζει, “ξεπουλήσανε” όλη την ακίνητη περιουσία της Ε.Κ.Τ., πλην εκκλησιών και μάλιστα σε τιμές Black Friday! Το ημιτελές πολιτιστικό κέντρο, το κτίριο των κοινωνικών υπηρεσιών, τα σπίτια στο οικόπεδο του Ι.Ν. της Παναγίας και κάτι άλλα ψιλά, πήγαν υπέρ της μείωσης του χρέους που όμως δεν έγινε αισθητή.
Όπως δε ομολογούν μέχρι τέλους του χρόνου θα ξεπεράσει τα 6.500.000 δολ., ενώ περίπου 1.200.000 δολ. επιπλέον είναι η οφειλή της Ε.Κ.Τ. προς τους ιερείς (μισθοί 7 χρόνων) και ποιος ξέρει τι άλλα.
Το 2009 η πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας της E.K.T. ήταν 21.000.000 δολ.
Δέκα χρόνια αργότερα, δηλαδή “την χρυσή εποχή του δίδυμου των κοντών”, η πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας είναι γύρω στα 8.000.000 δολ (σε τιμές 2009). Τι βλέπουμε λοιπόν; Αν και “ξεπούλησαν” 13.000.000 δολ. περιουσία, η οποία με τα σημερινά δεδομένα θα ανερχόταν στα 25 με 30 εκατομμύρια, τα οικονομικά βρίσκονται πάλι στον ίδιο παρονομαστή. Στο κόκκινο της απόγνωσης. Απίστευτο και όμως αληθινό.
Τώρα που δεν υπάρχει κάτι άλλο να “βγάλουν στο σφυρί”, πλην των εκκλησιών, σταμάτησαν να κάνουν “θαύματα” και το έριξαν στην “ζητιανιά”.
Σε τέτοια “θαύματα” και χειρότερα, μέχρι και ο φίλος ο Χρηστάρας τα καταφέρνει, αν δεν ήταν φυσικά τόσο πολύ απασχολημένος με τη συγγραφή δοκιμίων και είχε αναλάβει την προεδρία.
Με πράξεις και όχι με λόγια
Μακάρι να βγούμε ψεύτες και να είναι τα πράγματα όπως τα λέει η επιτροπή και το Δ.Σ. Γιατί και για για εμένα όπως για τους τους περισσοτέρους ομογενείς η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο είναι μια εθνική ιδέα πέρα και πάνω από πρόσωπα. Δεν ήταν ο Μενεγάκης, ο Γερονικολός, ο Κακαγιάννης και όσοι την χρησιμοποίησαν. Ούτε ο Αρτεμάκης, ο Γεωργακόπουλος, ο Φαναράς, η Σκουτάκη και ο κάθε “αστέρας” της. Αυτοί είναι οι συνεχιστές της κακοδιαχείρισης της περιουσίας και μ’ αυτούς τα βάζουμε και επ’ ουδενί με τον ιστορικό Οργανισμό για τον οποίο θα επιθυμούσαμε να έχει τελείως διαφορετική πορεία και τύχη και γι’ αυτό θ’ αγωνιζόμαστε.
Μόνοι μας το 2010 εναντίον όλων βλέποντας την καταστροφή που ερχόταν, μόνοι μας και τώρα για να σταματήσει το κακό που την βρήκε. Όποιος θέλει ακολουθεί.
Βέβαια εκεί που έφτασαν τα πράγματα ΕΝΑ μένει στο ΔΣ και τους “επιτρόπους” να πράξουν, για να πείσουν ακόμη και τα πιο δύσπιστα μέλη για τις καλές προθέσεις τους και να βοηθήσουν τον οργανισμό να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία του.
Να πράξουν αυτό που κατά την γνώμη τους έπρεπε να είχε πράξει η Αρχιεπισκοπή και δεν το έπραξε, με τον τρόπο που θέλουν και τους βολεύει. Ας γίνουν εκείνοι το φωτεινό παράδειγμα όλων μας παίρνοντας στις πλάτες τους το χρέος του Οργανισμού μια και ο κόσμος ακόμη είναι ανήμπορος ή δεν είναι έτοιμος ν’ ανταποκριθεί στα καλέσματά τους, τόσο μετά το πρώτο σοκ που έπαθε το 2010, όσο και μετά την “μπλόφα” που ξεστόμισαν πρόσφατα οι “αστέρες”, για πώληση Ιερού Ναού.
Οι περισσότεροι ομογενείς που συμμετέχουν στην επιτροπή “έχουν πρόσωπο” στις τράπεζες. Πέντε-έξι δε απ’ αυτούς μπορούν μαζί να εγγυηθούν ακόμη και διπλάσιο ποσό από το σημερινό χρέος. Ας υποθηκεύσουν λοιπόν τις περιουσίες τους, αφού όπως υποστηρίζουν το χρέος της Ε.Κ.Τ. είναι βιώσιμο το δε μέλλον της πολλά υποσχόμενο και ας εγγυηθούν στην τράπεζα για μια 5ετια ή 10ετια την αποπληρωμή του απο την Ε.Κ.Τ.
Αν όπως λένε πιστεύουν πως τα δέκα τελευταία χρόνια έγινε “θαύμα Θεού” οι περιουσίες τους δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν. Έτσι από την μια θα βοηθήσουν τον οργανισμό να βγει από την δύσκολη θέση μετά από μερικά χρόνια, από την άλλη η πράξη τους αυτή θα εμπνεύσει τα μέλη, ενώ στην συνείδηση του Ελληνισμού του Καναδά και όχι απλά του Τορόντο θα θεωρηθούν εθνικοί ευεργέτες.
Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, κυρίες και κύριοι “Ανεξάρτητοι Επίτροποι” και Σύμβουλοι.
Αν όμως δεν αναληφθεί μια τέτοια πρωτοβουλία, τούτο θα σημαίνει ότι όλο αυτό τον καιρό μέσα από τα ΜΜΕ και τα social media μας σερβίρουν υπερβολές βιωσιμότητας, που ούτε οι ίδιοι τις πιστεύουν.
Υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία
Σε περίπτωση όμως που δεν ευοδωθεί και αυτό το σενάριο, η πώληση Ιερού Ναού όχι μόνο δεν θα αποτελεί λύση, αλλά θα γίνει η αφορμή για ν’ ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως για να καταπιούν πρώτα αυτούς που θα υποστηρίξουν μια τέτοια πρόταση και πολύ σύντομα να έρθει και το τέλος του Ιστορικού Οργανισμού. Μπορεί να διαφωνούμε για την ημερομηνία ίδρυσης του, αλλά για την ημερομηνία του τέλους του θα είμαστε όλοι μάρτυρες, αν ο μη γένοιτο πουληθεί εκκλησιά.
Άρα το μόνο πιο πιθανό και ρεαλιστικό σενάριο είναι να επανεξεταστεί η πρόταση της Αρχιεπισκοπής και μάλιστα το συντομότερο. Έτσι οι εκκλησίες δεν θα πουληθούν, θα διατηρηθούν οι ίδιοι χώροι, αίθουσες, τάξεις κλπ, ως έχουν, ώστε ως πραγματικός Αστικός Οργανισμός πλέον και όχι ως θρησκευτικός που επίσημα είναι σήμερα, να συνεχίσει τόσο τα πολιτιστικά όσο και εκπαιδευτικά προγράμματα του.
Κυρίως όμως τα μέλη θα αισθανθούν ακόμη πιο ασφαλή να επιστρέψουν σ’ ένα περιβάλλον όπου η “βεντέτα του σύντεκνου”, που τόσο κακό έκανε στην Ε.Κ.Τ., θ’ αποτελεί απλά μια ιστορική μαύρη σελίδα και παράδειγμα προς αποφυγή.
Ας μη ξεχνάμε ότι κανείς από τους ηγέτες του ελληνισμού αποχωρώντας δεν θα πάρει τίποτα μαζί του. Στις θέσεις τους θα μείνουν τόσο οι εκκλησίες, όσο και οι όποιες άλλες εγκαταστάσεις.
Το θέμα είναι όσο περνούν τα χρόνια τα περιουσιακά στοιχεία του απόδημου ελληνισμού να μη ξεπουλιόνται το ένα μετά το άλλο, γεγονός που θα φανερώνει την ανικανότητα των Διοικήσεων και θα αποτελεί σημάδι συρρίκνωσης και αφανισμού.
Χρέος και επιδίωξη μας θα πρέπει να είναι η διατήρηση τους σε καλή κατάσταση και να αποτελέσουν σταθερό έδαφος για νέες επιτεύξεις προόδου. “Τρώγε την πρόοδο και με τα φλούδια και με τα κουκούτσια της”, μας προτρέπει να κάνουμε ο Νομπελίστας μας Οδυσσέας Ελύτης.
Αποτελεί αυτοκτονικό ιδεασμό την ώρα που είσαι εξαντλημένος μέχρι θανάτου από την πείνα και την δίψα, που προέκυψαν από τις δικές σου απερίσκεπτες επιλογές, να μην αποδέχεσαι έστω ένα ποτήρι νερό για να κρατηθείς στη ζωή, επειδή δεν είχες ποτέ καλές σχέσεις μ’ εκείνον που στο προσφέρει.
Ακόμη δε χειρότερο είναι να του ζητάς και τα ρέστα για την κατάντια σου, ενώ το λογικό και γενναίο θα ήταν να δεις εσύ την δεν έκανες σωστά, ώστε να μη τα επαναλάβεις.
Comments